Rok w ogrodzie

Sprzątamy warzywnik

Październik to czas wytężonej pracy w ogrodzie. Oprócz twórczego i przyjemnego sadzenia roślin oraz zbierania warzyw, owoców i nasion zajmujemy się też mniej przyjemnym koszeniem trawnika. Z przezorności przygotowujemy ogród do zimy – robimy porządek w warzywniku, na rabatach i w stawie oraz zabezpieczamy instalację wodną. Cieszymy się też ostatnimi przebłyskami jesiennego słońca.

Sprzątamy warzywnik
Jesienią pusty warzywnik nie wygląda efektownie. Zwiędnięte liście i części roślin pozostałe po zbiorach są jednak wartościowym magazynem substancji odżywczych. Możemy je zebrać i przeznaczyć na kompost, którym na wiosnę użyźnimy grządkę, możemy też je pozostawić w glebie. Jeśli zamierzamy przekopać grządkę przed zimą, warto usunąć chwasty korzeniowe i części roślin porażone przez choroby. Przekopanie przed zimą jest zalecane w przypadku, gdy mamy w ogrodzie glebę ciężką, gliniastą. Im grubszą skibę pozostawimy, tym lepiej – pod wpływem mrozu powstanie gruzełkowata struktura gleby. Jeśli w przyszłym sezonie będziemy uprawiali warzywa w tym samym miejscu, warto przekopać grządkę razem z kompostem lub obornikiem. Wiosną młode rośliny będą mogły od razu korzystać za składników odżywczych. Gleby lekkiej i piaszczystej nie przekopujemy, ponieważ moglibyśmy jeszcze bardziej naruszyć jej delikatną strukturę. Zamiast tego rozkładamy na niej grubą, 15-centymetrową warstwę liści.