Rok w ogrodzie

Warzywne żniwa

Latem w ogrodzie panuje pozorny błogostan. Wydaje się, jakby rośliny przestały rosnąć i tylko kwiaty uparcie wychylają się ku słońcu. Nie dajmy się zwieść – bylinom, krzewom i drzewom też jest gorąco. Nie żałujmy im wody, a także cienia, szczególnie tym świeżo posadzonym. Popołudnia wykorzystajmy na koszenie trawnika, cięcie żywopłotu, wysiew kwiatów jednorocznych i drobne prace pielęgnacyjne. Wieczory zarezerwujmy dla nieproszonych gości – mszyc, przędziorków, ślimaków oraz grzybów.

Warzywne żniwa
Lipiec odpłaca się bogactwem kolorów i smaków. Przez cały miesiąc dojrzewają warzywa na zbiór letni, uprawiane w gruncie: buraki, cebula szalotka i dymka, cukinia, czosnek, fasola szparagowa, groszek (na zdjęciu), kalarepa, kapusta, marchew, patison, por, sałata i wiele innych. Pod osłonami gotowe do zbioru są wczesne pomidory, papryka i ogórki.     Letnie warzywa spożywamy na bieżąco (na surowo), ponieważ wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Tylko warzywa korzeniowe możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce. Warzywa dłużej zachowają świeżość i jędrność, jeśli będziemy je zbierać rano, gdy jest jeszcze chłodno. Pomidory i papryka, w przeciwieństwie do choćby buraków, grochu, czosnku czy kalafiora, które lepiej zbierać, zanim całkowicie dojrzeją, będą najsmaczniejsze, gdy pozwolimy im dojrzeć na krzaku. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie zjadać na bieżąco wszystkich wyhodowanych owoców, a zależy nam na ich przechowaniu przez kilka dni, możemy je zbierać nawet wtedy, gdy są tylko lekko zaczerwienione. Przechowywane w temperaturze około 20ºC nabiorą właściwego smaku oraz odpowiedniej barwy.Większość warzyw ze zbioru letniego, poza ogórkami, które możemy przeznaczyć do konserwowania w occie, nie nadaje się na przetwory na zimę.